Παρατήρηση πουλιών

Παρατήρηση πουλιών

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία πτηνοπαρατήρησης στην Κύπρο είναι η χερσόνησος του Ακρωτηρίου. Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, λόγω της ποικιλίας των ενδιαιτημάτων της, αποτελεί μια ιδιαίτερα συναρπαστική περιοχή για την παρατήρηση πουλιών, με πολλά διαφορετικά είδη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Λόγω του ότι η χερσόνησος του Ακρωτηρίου είναι μια μεγάλη περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί να πάει σε μια τοποθεσία, ή να περάσει όλη την ημέρα στην περιοχή, επισκέπτοντας μερικές από τις τοποθεσίες που αναφέρονται παρακάτω. Υπάρχει στάση λεωφορείων στο Mall της Λεμεσού, από το οποίο μπορεί κάποιος να περπατήσει μέχρι τη Λίμνη Μακριά (στο Ζακάκι) και στο ανατολικό άκρο του Lady's Mile. Για να εξερευνήσει κάποιος τις άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται παρακάτω είναι απαραίτητη η χρήση αυτοκινήτου. Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η περιοχή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Ακρωτηρίου και οι γκρεμοί στη νότια πλευρά της χερσονήσου (το «πόδι» της χερσονήσου) είναι περιφραγμένες περιοχές. Εκτός αυτών των περιοχών υπάρχουν κάποιες άλλες, καλά σηματοδοτημένες, στρατιωτικές περιοχές όπου συνιστάται διακριτικότητα στη χρήση φωτογραφικού εξοπλισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις καλύτερες τοποθεσίες παρατήρησης πουλιών στην Κύπρο (και για το Ακρωτήρι) περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Birdwatching in Cyprus: Where to go and what to look out for» το οποίο είναι διαθέσιμο για αγορά: https://shop.birdlifecyprus.org/en/product/birdwatching_in_cyprus/  

Οι κύριες περιοχές παρατήρησης πουλιών στο Ακρωτήρι:

Λιβάδι Ακρωτηρίου

Μια περιοχή με έλη γλυκού νερού και καλαμιώνες που φιλοξενεί μια πλούσια ποικιλία πουλιών, καθώς και σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών. Αγελάδες της μοναδικής κυπριακής τοπικής φυλής βόσκουν ελεύθερες στην περιοχή με στόχο την αειφόρο διαχείριση των καλαμιών. Κατά μήκος του λιβαδιού, υπάρχει δρόμος που μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει ή να οδηγήσει προσεκτικά. Στο Λιβάδι, υπάρχουν δύο πτηνοπαρατηρητήρια: α) το ψηλό πτηνοπαρατηρητήριο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του λιβαδιού και β) το χαμηλό πτηνοπαρατηρητήριο που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής κατά μήκος του δρόμου που κατευθύνεται δυτικά.  

Χαρακτηριστικά είδη: Βαλτόπαπια, Νανορωδιός, Νεροχελίδονο, Μαυροφάλκονο, Κουφοπικάτσονο, Γαλαζολαίμης, Μουστακομουγιανούδι, Πελλοκατερίνα, Τζιτρινοζευκαλάτης, Φραγκολίνα

Sivlio Rusmigo
Phoebe Vayanou

Λίμνη Μακριά (γνωστή και ως λίμνη Ζακακίου)

Η λίμνη Μακριά φιλοξενεί σημαντικά είδη πουλιών, ειδικά κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν από το πρόσφατα ανακαινισμένο πτηνοπαρατηρητήριο, όταν τα καλάμια δεν είναι πολύ πυκνά. Η Λίμνη είναι μια από τις λίγες περιοχές φωλιάσματος της Βαλτόπαπιας. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών απογευμάτων, χελιδόνια και πετροχελίδονα συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς για να ξεκουραστούν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά είδη: Βαλτόπαπια, Πορφυροψαροφάς, Υφάντρα, Μουστακομουγιανούδι, Γαλαζολαίμης, Βορτακοφάς, Χιονάτη

Λιμνία Lady's Mile

Η περιοχή αυτή εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Αλυκής και χαρακτηρίζεται από παράκτιους αμμόλοφους, υφάλμυρα λιμνία και λασπώδεις επίπεδες εκτάσεις. Ο Καλαμοκανάς και το Νανοπλουμίδι αναπαράγονται στην περιοχή αυτή και συνήθως παρατηρούνται όλο το χρόνο, ακόμη κι όταν η περιοχή είναι ξηρή.

Τα φλαμίνγκο τρέφονται στην περιοχή αυτή και μέσα στην άνοιξη, όταν τα επίπεδα του νερού είναι κατάλληλα, επισκέπτονται την περιοχή παρυδάτια μεταναστευτικά πουλιά.

Χαρακτηριστικά είδη: Χιονάτη, Καλαμοκαννάς, Νανοπλουμίδι, Κιτροζευκαλάτης, Φλαμίνγκο

Silvio Rusmigo
Silvio Rusmigo

Δεσποτική Λίμνη

Η Δεσποτική Λίμνη είναι μια σχετικά μικρή, τεχνητή λίμνη εντός περιφραγμένης ιδιωτικής γης. Για το λόγο αυτό η πρόσβαση ενδέχεται να μην είναι δυνατή κάποιες ώρες/ μέρες. Σε αυτήν την περιοχή μπορούν να παρατηρηθούν αρπακτικά, είδη ερωδιών και συλβιίδες.

Χαρακτηριστικά είδη: Βαλτόπαπια, Νανορωδιός, Μαυροφάλκονο, Χιονάτη, Μουστακομουγιανούδι

Αλυκή Ακρωτηρίου

Η Αλυκή Ακρωτηρίου, που βρίσκεται στην καρδιά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, είναι η μεγαλύτερη Αλυκή του νησιού και ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή RAMSAR, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, ΖΕΠ και ΕΖΔ. Η Αλυκή Ακρωτηρίου είναι δημοφιλής περιοχή διαχείμασης των φλαμίνγκο και χρησιμοποιείται από χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν την Αλυκή από διάφορες τοποθεσίες, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, αλλά η πρόσβαση προς αυτήν είναι περιορισμένη.

Χαρακτηριστικά είδη: Φλαμίνγκο, Αλάουρτος, Μελισσοσιάχινο, Μαυροφάλκονο, Νυφογερανός, Χιονάτη, Βαλτόπαπια, Νανοπλουμίδι

Silvio Rusmigo
Silvio Rusmigo

Μερράς

Η περιοχή αυτή βρίσκεται δυτικά της Αλυκής και της κοινότητας Ακρωτηρίου και περιλαμβάνει παράκτιους αμμόλοφους, υφάλμυρα λιμνία, λασπώδεις και αμμώδεις επίπεδες εκτάσεις, ακτές με βότσαλα, θαμνώδη βλάστηση και είναι μία περιοχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για παρατήρηση πουλιών. Οι αμμόλοφοι δεν είναι μόνο σημαντικοί για τα πουλιά, αλλά και για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, όπως ο Ακανθοδάκτυλος (Αμμόσαυρα). Η θαμνώδης βλάστηση κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί περιοχή τροφοδοσίας για μικροπούλια, ενώ οι αμμόλοφοι και τα υφάλμυρα λιμνία προσελκύουν μεταναστευτικά παρυδάτια είδη πουλιών. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου παρατηρούνται μεταναστευτικά αρπακτικά είδη.

Χαρακτηριστικά είδη: Βραχοπλουμίδι, Αμμοδρόμος, Τρασιηλούδα, Κεφαλάς, Κοκκινοκεφαλάς Νεροχελίδονο, Καλοχρονιά, Νανοπλουμίδι, Πράσινος Μελισσοφάγος, Καμποσιάχινο, Κιτροζευκαλάτης

Γκρεμοί Επισκοπής

Οι απότομοι βράχοι της Επισκοπής, με θέα την παραλία Ζάπαλο, φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία γυπών στην Κύπρο. Οι εντυπωσιακοί αυτοί γκρεμοί προσελκύουν επίσης αναπαραγωγικά ζευγάρια Ζάνου και Μαυρομμάτη, λόγω της ασφάλειας που παρέχει η δυσπρόσιτη αυτή περιοχή.

Χαρακτηριστικά είδη: Γύπας, Ζάνος, Μαυρομμάτης, Γαλαζοκότσυφoς, Τοιχοδρόμος, Τρυπομάζης

Melpo Apostolidou
elGreek
Scroll to Top