Πολιτιστικά & Ιστορικά Αξιοθέατα

Πολιτιστικά & Ιστορικά Αξιοθέατα

Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου ήταν κάποτε ένα μικρό νησί, το οποίο συγχωνεύτηκε με την υπόλοιπη Κύπρο, μέσα από γεωμορφολογικές διεργασίες χιλιάδων ετών. Οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι από διαφορετικές περιόδους αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε σε διάφορες ιστορικές περιόδους, όπως την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Χριστιανική περίοδο.

Ξωκλήσι του Αγίου Δημητριανού

Βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι Ακρωτηρίου και πρόκειται για ένα μικρό ξωκλήσι που χρονολογείται την περίοδο των Αραβικών επιδρομών τον 12ο αιώνα. Το εκκλησάκι είναι πάντα ανοιχτό.th century). The chapel is always open.

Pantelis Charilaou
Phoebe Vayanou

Ξωκλήσι Παναγίας Γαλακτοτροφούσας

Πρόκειται για ένα απλό ξυλόστεγο ξωκλήσι στα βορειοδυτικά της Αλυκής, μέσα σε περιοχή με πορτοκαλεώνες, κοντά στην κοινότητα του χωριού Ασώματος. Οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε το 2000, δείχνουν ότι το ξωκλήσι αυτό έχει μεγάλη ιστορία, που χρονολογείται από τα τέλη του 11ου αιώνα.th century.

Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων

Βρίσκεται στο ακρωτήριο Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής Ακρωτηρίου, και είναι ίσως ένα από τα πρώτα βυζαντινά μοναστήρια της Κύπρου, καθώς χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και καταλήφθηκε ξανά από ορθόδοξες μοναχές στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Phoebe Vayanou
Phoebe Vayanou

Ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι μια γραφική πέτρινη βασιλική εκκλησία στα νοτιοδυτικά της κοινότητας Ακρωτηρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Το εκκλησάκι είναι πάντα ανοιχτό.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

Τα αρχαιολογικά ερείπια του Κουρίου -που ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού στην αρχαιότητα- είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού και οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολλά σημαντικά ευρήματα, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει στον χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου, τα τέλη εισόδου και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da 

elGreek
Scroll to Top